Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

"Σώθηκα εξαιτίας των δύο βίντεο"

Δεν ξέρω πώς αλλιώς θα αποδείκνυα ότι δεν είμαι ελέφαντας, τονίζει ο Π. Κετίκης, που δεν μπορεί, όπως λέει, να συγχωρήσει αυτούς που τον αδίκησαν.

Τα περίφημα πράσινα παπούτσια (σταράκια) που τον έστειλαν στη φυλακή για 1,5 μήνα και τον κάθισαν στο εδώλιο με κακουργηματικές κατηγορίες, τα κρατά καλά φυλαγμένα στο δωμάτιό του. Δεν θέλει να τα ξαναφορέσει, λέει, αλλά να τα βλέπει κάθε τόσο σαν μνημείο των περιπετειών δύο χρόνων με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Λίγες μέρες, όμως, πριν από τη δίκη του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης, ο Παναγιώτης Κετίκης αγόρασε ένα καινούργιο ολόιδιο ζευγάρι, «για το γαμώτο», όπως λέει, ή για να ξορκίσει το κακό.

Το δικαστήριο τον αθώωσε παμψηφεί και έδιωξε από πάνω του το στίγμα του υπόδικου. Τώρα μπορεί να τα φορέσει ξανά χωρίς ενοχές.

«Στη συνείδηση της κοινωνίας, που είναι το μεγαλύτερο δικαστήριο, είχα αθωωθεί από την αρχή. Εμενε μόνο να το επικυρώσει και η δικαιοσύνη για να ησυχάσω», λέει στο «Εθνος» ο 22χρονος τεταρτοετής φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που έγινε γνωστός ως ο «φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια».

Δεν κρύβει ότι ένιωσε φόβο και ανησυχία. «Μου είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα. Κατηγορίες που επισείουν ποινές 25 χρόνων.

Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και είμαι κι εγώ άνθρωπος», λέει και ευχαριστεί την τύχη του που βρέθηκαν τα δύο βίντεο γιατί αλλιώς σήμερα ίσως να ήταν στη φυλακή. Το ένα -τραβηγμένο από κάμερα τηλεοπτικού σταθμού- δείχνει καθαρά πως ο κουκουλοφόρος με τα πράσινα παπούτσια που συμμετέχει στα επεισόδια της 5ης Μαϊου 2007 έχει διαφορετικό σωματότυπο από τον ίδιο. Το δεύτερο -ερασιτεχνικό, που τράβηξε συμφοιτητής του- δείχνει τον Παναγιώτη να συμμετέχει την ίδια ώρα σε φοιτητικό πάρτι.

«Η σύμπτωση ήταν τρομερή και λυτρωτική για μένα. Αλλιώς, δεν ξέρω πώς θα αποδείκνυα ότι δεν είμαι ελέφαντας», σημειώνει.

Παιδί χαμηλών τόνων και με ήθος, θέλει αλλά δυσκολεύεται να συγχωρέσει -τουλάχιστον για την ώρα- αυτούς που τον αδίκησαν, και κυρίως τους τρεις αστυνομικούς, που παρά το οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε στο δικαστήριο, επέμειναν στις αρχικές τους καταθέσεις. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ορκίστηκαν ότι το έκανα εγώ, χωρίς να ντρέπονται. Είμαι πικραμένος και απογοητευμένος».

Το δικαστήριο της Κατερίνης επιδίκασε στον Παναγιώτη αποζημίωση 460 ευρώ για τις 46 μέρες κράτησής του στις φυλακές του Αυλώνα (10 ευρώ για κάθε μέρα). Χωρίς να το σκεφτεί, αποφάσισε να δωρίσει το ποσό αυτό στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατήθηκε, με την επιθυμία να αγοραστεί ένα ψυγείο για τους κρατουμένους.

«Ενα κοινόχρηστο ψυγείο που υπήρχε είχε χαλάσει, ενώ ένα δεύτερο ανήκει μόνο σε ορισμένους κρατούμενους. Πολλά παιδιά στο επισκεπτήριο έπαιρναν γάλατα και άλλα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο και τους χαλούσαν ώρες αργότερα», θυμάται.

Μαύρη πέτρα
Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο στον 22χρονο και για άλλες διεκδικήσεις, αλλά ο ίδιος προς το παρόν είναι αρνητικός. «Δεν έχω καμία διάθεση να έρθω σε νέα αντιπαράθεση με την αστυνομία. Είδα κι έζησα πόσο επιθετικά φέρονται. Από μακριά και αγαπημένοι», σημειώνει, θέλοντας να ρίξει μαύρη πέτρα στο παρελθόν και να επικεντρωθεί στις σπουδές του.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης αθώωσε έναν ακόμα από τους κατηγορούμενους και καταδίκασε άλλους δύο σε φυλάκιση 10 και 17 μηνών αντίστοιχα με τριετή αναστολή για πλημμεληματικές κατηγορίες. Για τον πέμπτο εκ των κατηγορουμένων η δικογραφία διαχωρίστηκε λόγω κωλύματος του συνηγόρου του και θα οριστεί νέα δικάσιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου