Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Φορολογικοί έλεγχοι-εξπρές για τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού

«Τρέχουν» τώρα στο υπουργείο Οικονομίας για να περιορίσουν την μαύρη τρύπα των εσόδων που στο πρώτο τετράμηνο του έτους έφθασε τα 2 δις ευρώ.

Έτσι προωθούνται φορολογικοί έλεγχοι ? εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με έμφαση στην «επώνυμη» φοροδιαφυγή και σαρωτικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Στο υπουργείο είναι έντονος ο προβληματισμός καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, και τον Απρίλιο τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν πολύ κάτω από το στόχο 14,8%, με αρνητικό ρυθμό κινήθηκαν για έναν ακόμη μήνα οι εισπράξεις του ΦΠΑ ενώ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πραγματοποίησε λιγότερους ελέγχους σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί.

Το στίγμα των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου. Μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «στόχος μας είναι κυνηγήσουμε τους «καρχαρίες» της φοροδιαφυγής και να περιορίσουμε στην πράξη και όχι στα λόγια την πιο σύγχρονη μορφή κοινωνικής αδικίας, που είναι η φοροδιαφυγή».

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται αλλαγές τόσο στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων αλλά και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό αρχής γενομένης από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

Ττα θέματα αυτά αποσχόλησαν τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΥΠΕΕ, υπό την προεδρεία του ειδικού γραμματέα κ. Πασχάλη Μπουχώρη. Για την βελτίωση του ελεγκτικού μηχανισμού σχεδιάζονται:

1.

Έλεγχοι ? εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι φορολογικοί έλεγχοι θα απλοποιηθούν και θα περιοριστούν οι ελεγκτικές επαληθεύσεις στα βιβλία και στοιχεία των ελεγχόμενων. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ θα ολοκληρώνουν σε συντομότερο χρόνο το φορολογικό έλεγχο και θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν μεγαλύτερο αριθμό επιτηδευματιών. Έμφαση θα δοθεί στη μεγάλη και επώνυμη φοροδιαφυγή.
2.

Σαρωτικές αλλαγές στους φοροελεγκτές για να περιοριστούν τα κρούσματα διαφθοράς. Στο στόχαστρο θα μπουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν στην ΥΠΕΕ για πολλά χρόνια, οι οποίοι θα απομακρυνθούν με σαρωτικό κύμα μεταθέσεων μετά τις ευρωεκλογές. Όλοι οι παλαιοί υπάλληλοι και να αντικατασταθούν με νέους και πτυχιούχους. Στα σχέδια του υπουργείου είναι να περιορίσει το χρόνο παραμονής των υπαλλήλων στην ΥΠΕΕ. Κανείς υπάλληλος της ΥΠΕΕ δεν θα παραμένει στην υπηρεσία για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων αντί τεσσάρων που ισχύει σήμερα ενώ από εξονυχιστικό έλεγχο θα περνούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων της ΥΠΕΕ. Τέσσερα χρόνια μετά την κατάργηση του ΣΔΟΕ και την αντικατάστασή του από την ΥΠΕΕ η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στην υπηρεσία αφού διαπιστώνει ότι τόσο η φοροδιαφυγή όσο και η διαφθορά όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά γιγαντώθηκαν. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, πέρυσι τον Ιούλιο ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας καρατόμησε 250 υπαλλήλους της ΥΠΕΕ ενώ μόνο το 2008 έγιναν περισσότερες από 200 καταγγελίες για χρηματισμό και ανάρμοστη συμπεριφορά φοροελεγκτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου