Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Ζητούν τζαμί και κοιμητήριο

Την παραπομπή στη δικαιοσύνη του αστυνομικού που, όπως ισχυρίζονται, έσκισε το Κοράνι ενός ομόθρησκου τους θα ζητήσουν αύριο το απόγευμα οι μουσουλμάνοι της Αθήνας, στη συγκέντρωση που θα κάνουν στην πλατεία Ομονοίας.

Αν και αυτό το περιστατικό δεν ήταν παρά η αφορμή για τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας, οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής κοινότητας θεωρούν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο «σημείο μηδέν» για δύο βασικά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων τα τελευταία χρόνια.
Θρυαλλίδα επεισοδίων έγινε το Κοράνι

Θρυαλλίδα επεισοδίων έγινε το Κοράνι

Το τζαμί και το νεκροταφείο βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά, γεγονός που τους κάνει να θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι είναι Ελληνες και εκπληρώνουν στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τους.

Εντάσεις
Το τζαμί, πάντως, προκαλεί εντάσεις και στις σχέσεις μεταξύ κάποιων εκ των μουσουλμανικών κοινοτήτων, αφού, όταν κατασκευαστεί, όλες οι εθνικότητες θα επιδιώξουν την κατάληψη των δύο θέσεων που προβλέπονται στο συμβούλιο για τα μέλη τους.

Προς το παρόν, ωστόσο, και εν όψει της αυριανής συγκέντρωσης οι μουσουλμάνοι της Αθήνας δηλώνουν κατηγορηματικά ότι θα περιφρουρήσουν την πορεία και θα αποτρέψουν τα επεισόδια, ζητώντας συγνώμη για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

Στο «Εθνος» μιλούν ο αιγυπτιακής καταγωγής πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας Ναϊμ Ελγαντούρ, ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ και ο πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας Μοχάμεντ Ζαχίρ.

Μ. ΖΑΧΙΡ
Συγνώμη από την ΕΛ.ΑΣ.

Δυστυχώς οι καταστάσεις που βιώνουν πολλά μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας τα τελευταία χρόνια δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η κατάσταση πάει συνεχώς προς το χειρότερο. Ειδικά το τελευταίο διάστημα πολλοί συμπατριώτες μου έχουν άσχημη αντιμετώπιση από την αστυνομία. Μου έχουν πει ότι τους πηγαίνουν χωρίς λόγο στα αστυνομικά τμήματα και τους κρατούν εκεί.

Το μόνο πράγμα που θα ζητήσουμε στην πορεία της Παρασκευής είναι να ζητήσει συγνώμη η αστυνομία για το περιστατικό με το Κοράνι. Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή αρχή. Είμαι σίγουρος ότι η ένταση που υπάρχει στις κοινότητες των μουσουλμάνων θα μειωθεί πολύ όταν δημιουργηθεί το τέμενος και το νεκροταφείο. Το μεγαλύτερο δικαίωμα που θέλουμε να έχουμε είναι το δικαίωμα να προσευχόμαστε ελεύθερα.

Ν. ΕΛΓΑΝΤΟΥΡ
Υπήρχε οργανωμένο σχέδιο

Θεωρώ ότι πίσω από τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας υπήρχε οργανωμένο σχέδιο. Ο αστυνομικός που έσκισε το Κοράνι ήταν απλά ανεύθυνος και αμόρφωτος και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν. Είμαστε αδέλφια με τους Ελληνες, νιώθουμε σεβασμό και αγάπη και εγώ έχω υπηρετήσει στον ελληνικό Στρατό. Βλέπουμε, όμως, ανθρώπους άνεργους, πεινασμένους και χωρίς μέλλον που τους λένε ότι κάποιος πάτησε το σύμβολο της πίστης τους. Τι θα κάνουν αυτοί; Θα σκεφτούν ότι τουλάχιστον θα ξεσηκωθούν για τον Θεό. Ακόμα και εγώ, που δεν έχω πρόβλημα επιβίωσης, θα έκανα το ίδιο αν πειράξουν τα σύμβολα της πίστης μου. Ενας μουσουλμάνος δεν μπορεί να σκίσει ένα Ευαγγέλιο. Είναι κομμάτι από την πίστη μας. Αν δείτε πού κάνουμε προσευχή το 2009, στη χώρα της Δημοκρατίας, θα καταλάβετε τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων.

Η δεύτερη γενιά μουσουλμάνων δεν γνώρισε άλλη πατρίδα από την Ελλάδα. Αλλά στις γιορτές πάνε στα υπόγεια. Γιατί να έχουμε αυτήν τη μεταχείριση από το κράτος μας; Για το τέμενος στον Ελαιώνα ξεκινήσαμε από μια έκταση 57 στρεμμάτων και έχουμε φτάσει στα 16 στρέμματα. Για το νεκροταφείο στο Σχιστό μάς λένε τώρα ότι η έκταση δεν είναι κατάλληλη. Πριν από λίγο καιρό πέθανε ένας άνθρωπος από το Μπαγκλαντές και έπρεπε να τον στείλουμε στην Κομοτηνή. Μέχρι πότε η πολιτεία θα βουλώνει τα αυτιά της;

ΤΖ. ΑΣΛΑΜ
Ευχαριστούμε τους Ελληνες

Τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας έγιναν γιατί δεν υπήρχε οργάνωση από τις κοινότητές μας. Αυτά τα νεαρά παιδιά δεν ήξεραν τι έκαναν. Στην πορεία της Παρασκευής θα είμαστε εκεί για να βεβαιωθούμε ότι θα είναι ειρηνική και θα ελέγξουμε όλους τους νεαρούς που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Ελληνες, τους αγαπάμε και τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια και ζητάμε συγνώμη από όσους αντιμετώπισαν προβλήματα στα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας. Θα ζητήσουμε από την αστυνομία να παραδεχτεί το λάθος της.

Αν έβλεπα κάποιον να σκίζει το Ευαγγέλιο, θα θύμωνα και εγώ. Η παρανομία, πάντως, γεννιέται συχνά λόγω της αντιμετώπισης που έχουν πολλοί μετανάστες. Αν κάποιος από εμάς πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας και πάει στην αστυνομία, δεν θα ασχοληθούν μαζί του. Αν είχαμε τζαμί και νεκροταφείο θα μπορούσαμε τουλάχιστον να πούμε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου υπάρχει ανθρωπιά. Το κακό είναι πως όλοι θέλουν να δείχνουν ότι είναι δίπλα μας, αλλά κανένας δεν θέλει πραγματικά να κάνει έργα που θα ωφελήσουν τους μουσουλμάνους.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Παρέμβαση υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών

Παρέμβαση έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπέρ των θρησκευτικών ελευθεριών. Οπως εκτιμάται, η παρέμβαση έγινε με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στο κέντρο από μουσουλμάνους μετανάστες, ενώ στη δήλωσή του εμμέσως εμφανίζεται τασσόμενος υπέρ της ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Προκαθήμενος αναφέρει ότι «αποτελεί αυτονόητο και απαράγραπτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να απευθύνεται ελεύθερα στον Θεό του. Να Τον τιμά και να Τον λατρεύει σε χώρους που Του πρέπουν, χωρίς προσκόμματα. Το ευρύτερο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας είναι δικαίωμα θεμελιώδες σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία, όπως η ελληνική, και πρέπει να χαίρει πάντα αναγνώρισης και απόλυτου σεβασμού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καταδίκασε την εκδήλωση βίας «στο όνομα της οποιασδήποτε θρησκείας, απ όπου κι αν προέρχεται». Οπως υπογράμμισε «είναι απόλυτα καταδικαστέα, γιατί πρωτίστως προσβάλλει βαθύτατα τον ίδιο τον πυρήνα της θρησκείας. Και μετατρέπει πιστούς ανθρώπους σε αθύρματα πάσης φύσεως φονταμενταλιστών και καιροσκόπων, που ουδόλως σέβονται την ελευθερία του προσώπου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου