Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε τρία επίπεδα

Διλήμματα και προσκλήσεις για αντιπαράθεση επί της ουσίας ρίχνει το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο ουδείς στην Ιπποκράτους σπεύδει να υπογράψει στοιχήματα για το εύρος της νίκης.

Η «διάγνωση» παραμένει στην ένδειξη «ρευστό κλίμα» σε όλες τις μετρήσεις που εξετάζουν στη λεπτομέρειά τους, παρ' ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει ασφαλές και διακριτό προβάδισμα.

Για την Ιπποκράτους, η αισιοδοξία δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη σιγουριά και η σιγουριά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τακτική των διλημμάτων, την οποία θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα «παπαγαλάκια» και η απόφαση της Ιπποκράτους να μην προχωρήσουν σε «βεβιασμένη αντίδραση» και αρνητική διαφήμιση, φαίνεται ότι πρόσθεσαν πόντους στη γενική εικόνα - κατεγράφη σε γκάλοπ και σε ποιοτικές έρευνες, που έδειξαν ότι ο κόσμος εκτίμησε τη στάση τους απέναντι στη συγκεκριμένη πρόκληση.

Θα συνεχίσουν να μην απαντούν; Οχι βέβαια! Για τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις ευρω-κάλπες, το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για πόλεμο σε όλα τα επίπεδα και χωρίς ανάσα. Αυτό δηλώνουν οι επιτελείς του Γιώργου Παπανδρέου, που έχουν επιμεριστεί τις ευθύνες της προεκλογικής εκστρατείας.

Δεσμεύσεις. Η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ που θα συνεχιστεί εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα, αλλά όλα έχουν κοινό παρονομαστή: τη δημιουργία διλημμάτων.

Το πρώτο επίπεδο αφορά την ανάπτυξη και ανάδειξη των «δεσμεύσεων» του ΠΑΣΟΚ με τρόπο που να καταδεικνύει τις ψευδείς υποσχέσεις της ΝΔ. Πρωταγωνιστής ο Γιώργος Παπανδρέου με τις δημόσιες εμφανίσεις του.

Το δεύτερο επίπεδο της τηλεοπτικής καμπάνιας επιχειρεί να διεγείρει τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων θυμίζοντας τα «έργα» της ΝΔ: οικονομική κατάσταση, σκάνδαλα, ανομία, τέλμα. Θα είναι το πλέον «επιθετικό» μέρος της καμπάνιας, που ενδεχομένως «μετεξελιχθεί σε γκρίζα διαφήμιση - εφόσον προκληθούμε», λένε στην Ιπποκράτους.

Το τρίτο επίπεδο αφορά τον «βομβαρδισμό» μηνυμάτων, που προστίθενται για να υποστηρίξουν τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα των ευρωεκλογών. «Είναι εκλογές απόφασης», τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει ότι πολλοί από τους «μετακινούμενους» ψηφοφόρους προς τα μικρότερα κόμματα εκτιμούν ότι η μάχη των ευρωεκλογών έχει κριθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Είναι σαφές ότι το φόντο των ευρωεκλογών είναι για το ΠΑΣΟΚ η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές και ο «ασφαλής» δρόμος της μετάβασης προς αυτές. Γι αυτό και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δώσει εντολή στο επιτελείο να δουλέψει με ορίζοντα εθνικών εκλογών.

Νίκη στα σημεία με τα πρώτα σποτ

Η πρώτη αναμέτρηση σε επίπεδο τηλεοπτικών μηνυμάτων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησε την Ιπποκράτους στα πρώτα συμπεράσματα. Τα «παπαγαλάκια» μπήκαν στο μικροσκόπιο και βαθμολογήθηκαν στον πρωινό καφέ - όπως και τα πράσινα τηλεοπτικά σποτάκια με «πρωταγωνιστές» τον Γ. Παπανδρέου και απλούς πολίτες.

Η Ιπποκράτους έδωσε καλό βαθμό στη διαφήμιση του αντιπάλου ως προς το εύρημα και μόνο. Συγκεκριμένα, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το «εύρημα» παίζει σημαντικό ρόλο, κυρίως όμως στην εμπορική διαφήμιση και λιγότερο σε μία πολιτική αντιπαράθεση.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα όσα «λένε» τα παπαγαλάκια καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δημιουργώντας αρνητικό ισοζύγιο για το κυβερνών κόμμα. Και τονίζουν ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ να μην απαντήσει με επίσης αρνητική διαφήμιση, ήταν η ενδεδειγμένη - μετρήθηκε άλλωστε σε κυλιόμενες έρευνες.

Για τα δε πρώτα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζονται ότι αν και δεν «αιφνιδίασαν με κάτι ευρηματικό», εντούτοις έστρωσαν το χαλί για τη θετική διαφήμιση, στην οποία θα επιμείνουν - θα την εγκαταλείψουν μόνο εάν προκληθούν.

Ακουσαν όμως και αρνητικά σχόλια, για την «άνευρη σκηνοθεσία» και για την απουσία συγκεκριμένου στίγματος. Τα επόμενα σποτ πάντως θα βασίζονται στην παράθεση διλημμάτων και στη σύγκριση των λεγομένων και των πεπραγμένων του κ. Καραμανλή...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Στόχος η συσπείρωση και η επίδειξη ισχύος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε τέσσερις μεγάλες ανοιχτές συγκεντρώσεις μετά τη Λαμία. Στη Λάρισα και την τελευταία εβδομάδα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα (Πέμπτη προ της κάλπης) και Ηράκλειο κατά σειρά.

Οι περιοδείες και οι ανοιχτές ομιλίες έχουν στόχο τη συσπείρωση και την «επίδειξη ισχύος». Οι ομιλίες του για την παρουσίαση των κυβερνητικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ (το Σάββατο θα παρουσιάσει τις δεσμεύσεις για την κοινωνική πολιτική), έχουν στόχο την ενίσχυση της «κυβερνησιμότητας» της ηγεσίας και του κόμματος.

«Η μάχη δεν έχει κριθεί», υποστηρίζει το εν λόγω στέλεχος, επιμένοντας ότι η τακτική του κόμματος πρέπει να υπαγορεύεται από τη λογική «ούτε μία ψήφος χαμένη».

Το ντιμπέιτ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν, εκτός από το ντιμπέιτ, στη διακαναλική συνέντευξη που θα δώσει ο κ. Παπανδρέου πιθανότατα την επόμενη Δευτέρα, όπου μια απάντηση μπορεί να είναι μια «πάσα» για την επόμενη ερώτηση - ο δημοσιογράφος δηλαδή μπορεί να επιμείνει στο ίδιο θέμα, εν αντιθέσει με τους όρους της τηλεμαχίας αρχηγών.

Και η βαρβαρότητα; Οι επιθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή για το σύνθημα που ανέσυρε από περασμένες δεκαετίες ο κ. Παπανδρέου «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην απόσυρσή του. Αντιθέτως.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα το επαναλαμβάνει στις δημόσιες παρεμβάσεις του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να το συνδέσει με τη σημερινή πραγματικότητα.

Η δε ευρωομάδα, μαζί με κορυφαία στελέχη, αναλαμβάνουν να οργώσουν το Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια επίσης μιλώντας σε ανοιχτές εκδηλώσεις και συμμετέχοντας σε χάπενινγκ στα εκλογικά περίπτερα, στους χώρους της Νεολαίας και αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου