Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Τα κακά παιδιά του τένις

Μπιόρν Μποργκ: Αυθεντικά μποέμ
Ο Φέντερερ είναι ελβετόψυχος, ο Ναδάλ παραείναι επιμελώς «αλητάκος» και οι υπόλοιποι απλώς «δεν υπάρχουν». Το μόνο που έχει απομείνει από τη χρυσή εποχή του τένις είναι οι αναμνήσεις των γνήσιων αστέρων, των αγαπημένων μας, διαχρονικά, «κακών παιδιών».

O θρύλος έλεγε πως ο Μποργκ είναι πιο ήρεμος και από σουηδική λίμνη και πως αυτό οφειλόταν στους εξωφρενικά χαμηλούς ρυθμούς της καρδιάς του. Με 35 σφυγμούς το λεπτό, λογικό ήταν να μη μεταφέρει κανένα άγχος στο σώμα του, ακόμα και στους πιο κρίσιμους πόντους ενός τελικού Grand Slam.

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο ίδιος παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του «My Life and Game» πως ο μύθος αυτός ξεκίνησε από ένα τρικ που έκανε σε μια εξέταση του σουηδικού στρατού, τον οποίο ήθελε να αποφύγει και γι' αυτό έκανε την καρδιά του να χτυπάει με 38 σφυγμούς το λεπτό! Και πάλι, βέβαια, με 50 και 60 σφυγμούς το λεπτό, ο Μποργκ αποδεικνύει πως πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση ανθρώπου, πόσω δε μάλλον επαγγελματία τενίστα. Ο Σουηδός σούπερ σταρ, με το ιδιόκτητο νησί και τη δεύτερη διασημότερη φίρμα εσωρούχων στη Σκανδιναβία (την οποία λάνσαρε στην πατρίδα του με το σύνθημα «fuck for the future») ήταν ένας ροκ σταρ με ρακέτα.

Η ξύλινη ρακέτα τού ταίριαζε πλήρως με το «ρουστίκ» στυλ του, με το μακρύ μαλλί και την κορδέλα γύρω από το κεφάλι, το επιθετικό παιχνίδι και τις προκλητικές γκριμάτσες. Ηταν ο πρώτος τενίστας που πήρε την ίδια χρονιά το Γουίμπλεντον και το Ρολάν Γκαρός, αλλά κι ο μοναδικός σταρ που αποσύρθηκε στα 26 του χρόνια. Πήρε 11 Grand Slam τίτλους στην καριέρα του, πηγαίνοντας μόλις μία φορά να παίξει στην Αυστραλία, γιατί προτιμούσε να φεύγει για διακοπές εκείνη την περίοδο, παντρεύτηκε μια τενίστρια αλλά χώρισε γιατί είχε κάνει παιδί με άλλην, πήγε να πουλήσει τα τρόπαιά του και τις ρακέτες του, αλλά τελικά του έβαλε «μυαλό» ο ΜακΕνρο και αποφάσισε να τα πάρει πίσω! Εκανε απόπειρα αυτοκτονίας, κινδύνεψε αρκετές φορές να χάσει τη ζωή του από υπερβολική δόση και, τελικά, έγινε φυσιολάτρης. Γνήσιος «τρελός» και χίπης, ο έφηβος στα τέλη των 70's Μποργκ κράτησε μια μποέμ στάση στην καριέρα και τη ζωή του και αρνήθηκε τα πολλά χρήματα και τη δόξα για να ψαρεύει κοντά στο χωριό του και να χαζεύει στάρλετ στο Μονακό.


Τα κακά παιδιά του τένις

Τζον Μάκενρο: Ο ατίθασος
«You can not be serious». Ο μεγαλύτερος καβγατζής, γκρινιάρης, φωνακλάς σταρ στην ιστορία του αθλήματος ξεστόμιζε τέτοιες ατάκες ακόμα και στον διαιτητή του τελικού του Γουίμπλεντον, του πιο καθωσπρέπει τουρνουά του κόσμου, και μάλιστα στα πολύ πιο συντηρητικά 80's. Ηταν η πρώτη «ανακάλυψη» του Φιλ Νάιτ, του ιδρυτή της Nike, το 1978, κι ο πρωταγωνιστής τού «επαναστάτης με αιτία» διαφημιστικού σποτ. Τα περίφημα ξεσπάσματά του με τα «καντήλια» στους διαιτητές και τις ρακέτες που εκτοξεύονταν προς πάσα κατεύθυνση ήταν απλώς η συνέχεια μιας παιδικής ηλικίας που περιείχε αναμνήσεις από στρατιωτικές βάσεις στη Γερμανία, λαϊκά προάστια του Κουίνς και έναν «τσαντίλα» πατέρα. Στο Γουίμπλεντον ήταν τόσο αντιπαθής για την ανυπακοή του στο βρετανικό πρωτόκολλο «καλής συμπεριφοράς» που οι Αγγλοι τον γιούχαραν από τις εξέδρες και οι διοργανωτές δεν τον έγραφαν στη λέσχη παρότι είχαν υποχρέωση, όπως με κάθε νικητή. Οι κόντρες του με τον «iceman» Μποργκ συγκρίνονται μόνο με τις μάχες του Αλι με τον Φόρμαν. Αρνήθηκε ακόμα και στο τέλος της καριέρας του να ακολουθήσει τους «κανόνες» που υπαγορεύουν μια χλιαρή αντιμετώπιση προς αντιπάλους, φιλάθλους και οπαδούς στο τένις, και τελικά εμπορευματοποίησε την εντός γηπέδων περσόνα του, κάνοντας μέχρι και εμφανίσεις στο Χόλιγουντ. Η επιβεβαίωση του ροκ χαρακτήρα του είχε έρθει από τον γάμο του με την Τάτουμ Ο' Νιλ στα 80's και την Πάτι Σμιθ στα 00's.

Τζίμι Κόνορς: Ο επαναστάτης
Στην περίπτωση του Αμερικανού σούπερ σταρ των 70's, το παρατσούκλι «maverick» του ταίριαζε γάντι. Ο Κόνορς αρνήθηκε στα 20 του να γίνει μέλος του Association of Tennis Professionals (ΑΤP) διαλέγοντας να παίζει σε τουρνουά και αγώνες που όριζε ο ίδιος με τον μάνατζέρ του Μπιλ Ρίορνταν, κι αυτό τον έφερε σε σύγκρουση με τις αρχές του σπορ. Τα έβαλε με όλους, ξεκινώντας διάφορους δικαστικούς αγώνες ζητώντας αποζημιώσεις από φορείς και διοργανωτές. Πιο ιστορικές, αναμφισβήτητα, είναι οι αγωγές κατά του Αρθουρ Ας, που εκτός από πρόεδρος του ΑΤΡ ήταν και αντίπαλο δέος του στα courts. Δείγμα του αδέσμευτου χαρακτήρα του είναι και το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του ‘73 είχε αφήσει στα κρύα του λουτρού την Κρις Εβερτ λίγο πριν παντρευτούν. Ο Κόνορς ήταν για πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας στα ίσια τρεις διαφορετικές γενιές αστέρων. Σταμάτησε στα 41 του (!), έχοντας παντρευτεί από το ’80 με την playmate Πάτι Μακ Γκουάιρ αλλά συνεχίζοντας να παίζει στα διπλά με την πρώην του, την Κρις Εβερτ. Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με τις business ιδρύοντας με τον αδερφό του, μια εταιρεία ποταμόπλοιων - καζίνο στο Μισισίπι!

Μπόρις Μπέκερ: Ο εκρηκτικός
O «μπουμ μπουμ» ήταν το «χρυσό παιδί» του τέλους της Δ. Γερμανίας. Σε μια νύχτα έγινε ο άνθρωπος που οι Γερμανοί δεν ήθελαν να βλέπουν άλλο, όταν ανακοίνωσε τον γάμο του με την Μπάρμπαρα Φέλτους, μια μαύρη Αμερικανο-γερμανίδα. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο ο γάμος του όσο οι γυμνές φωτογραφίες του ζεύγους (τραβηγμένες από τον πατέρα της νύφης) και η δήλωση του Μπέκερ πως προτιμούσε τη μαύρη φυλή από τις λευκές γυναίκες. Μέχρι τότε, ο Μπέκερ ήταν ένα από τα πλέον «κακομαθημένα» παιδιά της χώρας, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους αθλητικούς της ήρωες, παρότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Το απίθανο με τον Μπέκερ εντός κορτ, είναι πως παρότι ήταν πολύ εκρηκτικός κι οξύθυμος, όλες οι βρισιές και οι σπασμένες ρακέτες αφορούσαν μόνο τα δικά του λάθη, και ποτέ αντιπάλους ή διαιτητές.

Γκιγιέρμο Βίγιας : Ο Τσε με τη ρακέτα
Ο νοτιοαμερικανός σταρ των 70s, ήταν ένα γνήσιο παιδί της Μαρ ντελ Πλάτα, κι ένα από τα πλέον αγαπημένα είδωλα των Αργεντινών διαχρονικά. Είναι το δικό του στυλ που αντέγραψαν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες, τενίστες, ακόμα και χορευτές με το μακρύ μαλλί, τα πολλά χαϊμαλιά, τη φαβορίτα και τα μαντίλια στο κεφάλι. Είχε πρότυπο τον Τσε ?όπως οι περισσότεροι νεαροί συμπατριώτες του? και υιοθέτησε και > μια «επαναστατική» συμπεριφορά. Τον Οκτώβριο του ’77 για παράδειγμα, αποσύρθηκε από τον τελικό του τουρνουά Aix-en-Provence διαμαρτυρόμενος για τη ρακέτα του αντιπάλου του Ιλιε Ναστάζε, με το (παράτυπο όπως διαπιστώθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα) «spaghetti» δέσιμο των ινών.

Αντρε Αγκάσι: Ο αγαπημένος του Χόλιγουντ
Εμφανίστηκε έφηβος στα επαγγελματικά τερέν, με μαλλί που συναγωνιζόταν αυτό του Αξλ Ρόουζ και του Τζον Μπον Τζόβι, χρυσό σκουλαρίκι, πολύχρωμα μπλουζάκια και βερμούδες. Εδειξε στον κόσμο πως το τένις μπορεί να παιχτεί και διαφορετικά (αποκρούοντας τις μπαλιές αμέσως μόλις χτυπούσαν στο έδαφος) και αρνήθηκε να ενταχθεί σε κανόνες και πρότυπα. Οταν οι περισσότεροι σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού μιλούσαν για υγιεινή διατροφή, εκείνος έκανε προκλητικές δηλώσεις πως ζει μόνο με τσιζμπέργκερ! Δεν έπαιζε στην Αυστραλία επί 8 χρόνια (αν και αργότερα έγινε το αγαπημένο του τουρνουά) γιατί βαριόταν το ταξίδι. Δεν πήγε 3 χρονιές στο Γουίμπλεντον γιατί έβρισκε «βαρετούς» τους κανόνες των Βρετανών με τις λευκές στολές και τις φράουλες με τη σαντιγί, έκανε δημόσια επίδειξη του δεσμού του με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ για να πικάρει τους αφοσιωμένους στο τένις αντιπάλους του. Ο ίδιος άνθρωπος ξύρισε το κεφάλι του και άλλαξε εντελώς την εικόνα του, επανήλθε 3 φορές από σκληρούς τραυματισμούς, παντρεύτηκε τη διασημότερη παρθένα του κόσμου (Μπρουκ Σιλντς) και τη χώρισε ενάμιση χρόνο μετά, και τελικά έκανε οικογένεια με τη Στέφι Γκραφ. Πλέον είναι ο πιο ενεργός φιλάνθρωπος πρώην αθλητής στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου