Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Έμφαση στις σχέσεις με την Ελλάδα δίνει ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ

Ο Γκ. Ιβάνοφ ανέλαβε κι επισήμως τα καθήκοντά τους ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέλαβε σήμερα επίσημα τα καθήκοντά του. Στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή, παραβρέθηκαν -μεταξύ άλλων- οι αρχηγοί τεσσάρων γειτονικών κρατών: της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Αλβανίας, Μπάμιρ Τόπι, της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς και του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Στην τελετή παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στην ομιλία του στη Βουλή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι θα εργαστεί για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας και για την ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με όλες τις γειτονικές χώρες, με έμφαση τις σχέσεις με την Ελλάδα.

«Χωρίς να παραμελήσω τις σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, θα ήθελα να τονίσω ότι θα επικεντρώσω ιδιαίτερα την προσοχή στις σχέσεις με την Ελλάδα με την οποία ανέκαθεν ήμασταν και θα είμαστε γείτονες. Θα κάνω το παν ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», σημείωσε ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Αδιαμφισβήτητα, μοιραζόμαστε κοινές ευρωπαϊκές αξίες και το ίδιο ευρωπαϊκό όραμα, και ότι αντιλαμβανόμαστε τα Βαλκάνια ως την κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχολίασαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι στην ορκωμοσία του κ. Ιβάνοφ, δεν προσκλήθηκε ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, προκειμένου η πιθανή παρουσία του τελευταίου να μην θεωρηθεί πρόκληση για τη Σερβία, σε μια περίοδο που οι διμερείς σχέσεις δείχνουν να σταθεροποιούνται.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ και μάλιστα οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος, «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, δεν παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ιβάνοφ.

Ωστόσο, τόσο οι βουλευτές του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, του Αλί Αχμέτι, όσο και οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία» του Ιμερ Σελμάνι, παρέστησαν στην τελετή.

Πάντως, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Σεϊντίου θα είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης με τον οποίο θα συναντηθεί, τις προσεχείς ημέρες, στα Σκόπια, ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, ως νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Χαβιέρ Σολάνα.

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα ζητήματα που καλείται ιδιαίτερα να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του, είναι η ενίσχυση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ, σε συνδυασμό με την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Ωστόσο, οι εξουσίες του προέδρου της χώρας, κατά το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και για την προώθηση των προτεραιοτήτων αυτών θα απαιτηθεί συστηματικότερη και ενεργότερη ενασχόληση από την πλευρά της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Επιστολή Ιβάνοφ στον Ομπάμα

Ο νέος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, στην οποία υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα ώστε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, η οποία να λαμβάνει υπόψη ζητήματα που άπτονται της εθνικής ταυτότητας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ιβάνοφ αναφέρει στην επιστολή του αυτή ότι η συγχαρητήρια επιστολή του προέδρου των ΗΠΑ προς τον ίδιο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ εξελήφθη ως ισχυρό σημάδι υποστήριξης.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνεχίζει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ότι οι πρόσφατες εκλογές κατέδειξαν τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε με στόχο τη σταθερή βελτίωση της δημοκρατίας», σημειώνει ο κ. Ιβάνοφ ο οποίος προσθέτει ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Επίσης τονίζει ότι εκτιμά βαθύτατα τα υποστηρικτικά λόγια του Αμερικανού Προέδρου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Ιβάνοφ σημειώνει επίσης: «Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε το διάλογο με τους Έλληνες φίλους και γείτονές μας ώστε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, μια λύση η οποία να διαφυλάσσει την εθνική μας ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό».

Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ υπογραμμίζει ότι η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ΗΠΑ σε κάθε τομέα: «Η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του αριθμού των μακεδονικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν αποτελεί ένα συγκεκριμένο μέτρο στα πλαίσια της δέσμευσης και της ευθύνης για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας και της φιλίας «, σημειώνει ο κ. Ιβάνοφ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, 49 ετών, επικράτησε στο β΄γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθη στις 5 Απριλίου, με ποσοστό 63,14%, έναντι 36,86% που έλαβε ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Την υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοφ στήριξε το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, του πρωθυπουργού της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διαδέχεται στο αξίωμα του προέδρου της ΠΓΔΜ τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος δεν διεκδίκησε την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, στις 24 Μαΐου, θα αναλάβει την ηγεσία του SDSM από το οποίο και προέρχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου